Hur allt startade

HISTORIA

Ida Andersson eller ”Skoida” som hon kallades är kvinnan som en gång i tiden namngav platsen där vi idag driver vår verksamhet.

Ida Andersson - Idas Brygga

För 100 år sedan var Idas brygga vid kanalen ett bekant namn för sjöfarare och bygdens befolkning. Utanför Idas brygga, där parkeringen ligger idag, bodde Ida Andersson i en liten stuga. I den rödmålade stugan bedrev Ida allt mellan hamnkontor och skoförsäljning, hon kallades därför ”Skoida”. Här kunde skepparna låna ”multum” mot rimlig ränta, alltefter vad de såg ut att ha råd med. Ida hade två anställda kvinnor och en manlig bekant som bodde på övervåningen. Det sägs att dessa två damer var systrar till Ida. Vi tror att de kom ifrån Harge vid norra Vättern.

Att vara ensamstående med ett barn på den tiden kan nog inte ha varit det lättaste. Det är inte konstigt att man känner stor respekt för denna kreativa kvinna.
Ida var en av de tre rikaste i Karlsborg och hon hade ett hjärta av guld. Hon blev den mest betydande personen vid kanalen och det kan man förstå. De flesta behov kunde lösas hos henne, allt från skvaller till att köpa kött och Fräcksta-smör, att låna pengar och ringa omvärlden. Rikstelefoni var sällsynt och Ida var först i Karlsborg med det.

Utanför Idas stuga mot kanalen fanns ljugarbänken, där satt nästan alltid en pensionär som hette Skoglund. Han hade träben, men kom han bara upp på cykeln så klarade han sig bra ändå. Det var mycket han hade att förtälja om dumma knecktar. Så att området vid kanalen har haft betydelse för sjöfararna och befolkningen i alla tider finns det inga tveksamheter om. Tiden gick och Idas Brygga föll i glömska för att återuppstå 1997 då restaurang Idas Brygga öppnade.

Entreprenörsandan lever vidare vid Idas Brygga genom Vänerbolagen AB som idag äger och driver restaurangen och hotellet. Idag är skillnaden bara den att vid Idas Brygga så är kalamagasinet vår matsal och ”slutsmen´s” smedja är nu vårt förträffliga kök!